De supersimpele kruidentuin
Hoewel gedroogde kruiden het hele jaar door handig van pas komen in de keuken, kunnen ze niet op tegen de verse variant als je smaakvol wilt koken (of een straffe cocktail maakt). Plant ze op het balkon of in de tuin en je hebt altijd verse kruiden bij de hand.
Welke planten zijn het beste als je geen groene vingers hebt?
Je begint het beste met wintersterke aromatische kruiden zoals dragon, bieslook, tijm, rozemarijn, salie en laurier. Deze planten kunnen enkele jaren leven en laten je zowel in de zomer als de winter jouw zelfbereide gerechten kruiden met overheerlijke smaken! Je kunt ook seizoensgebonden kruiden planten zoals peterselie, munt, koriander en kervel. Omdat deze planten slechts één seizoen meegaan zal je ze volgend jaar opnieuw moeten planten.
Waar kan je ze kopen?
In tuincentra en supermarkten. Vaste planten worden meestal in potjes verkocht, klaar om geplant te worden. Seizoenskruiden kan je als zaadjes kopen die je dan zelf in leuke potjes kunt planten.
Kruiden hoef je enkel water te geven wanneer de potgrond droog aanvoelt. Stop met water geven zodra het water onderaan uit de pot loopt.
TIP: Leg een bedje van grind, zand of kapotte potten onderin je bloempotten en -bakken. Zo help je het water afvloeien wat cruciaal is voor een gezonde en productieve plant; wortels hebben lucht nodig en zonder kan je plant sterven.
Wat is de beste plek voor kruiden?
Kruidachtige planten (zoals dragon, peterselie, bieslook, kervel) staan graag naar het noorden gericht. Mediterrane planten daarentegen (zoals tijm, rozemarijn, salie, laurier, etc.) houden meer van de zon - net als wij! Deze zet je dus zuidgericht. Als je appartement naar het oosten of westen gericht is, geen zorgen, je planten groeien probleemloos op het balkon en sommige kruiden doen het ook binnen prima.
Kan je munt en bieslook in dezelfde bloempot steken?
Nee. Munt is een uiterst sterke en agressieve plant en heeft dus zijn eigen pot nodig. Anders kunnen zijn wortels de andere planten verstikken. Andere aromatische planten plant je het beste samen in relatie tot hun verzorging: bijvoorbeeld peterselie, bieslook, dragon en koriander hebben veel water nodig en kunnen samen een bloempot delen. Tijm, rozemarijn en salie doen het dan weer beter in droge grond. Het voordeel van bieslook, tijm rozemarijn en salie is dat ze jarenlang kunnen blijven leven.
Kan je ze het hele jaar buiten laten?
Dat hangt van het kruid af. Winterharde kruiden kunnen over het algemeen buiten blijven. Zorg er alleen voor dat je ze beschermt zodra de temperatuur onder 5°C zakt. Jaarlijkse planten zoals basilicum sterven aan het einde van het jaar.
Makkelijke kruiden om mee te beginnen
Basilicum: Je kunt drie maanden na het planten de eerste blaadjes al plukken, maar vergeet niet alle bloemknopjes te verwijderen. Basilicum heeft regelmatig water nodig: ongeveer 3 of 4 keer per week in de zomer.
Dragon: Deze kan je al plukken na één maand. Pluk altijd de blaadjes en steeltjes samen.
Bieslook: Te plukken tussen maart en oktober. Gewoon onderaan afknippen met een schaar.