En dan nu... actie!
Kinderspelletje 1: Vlieg met me mee
Het idee: kleurrijke, grote, indrukwekkende of schattige vliegers genoeg te vinden aan zee, maar de origineelste maak je gewoon zélf.
Verzamelen: stevig papier, touw, houten satéstokjes, mesje, een schaar, lijm of tape.
Knutselen voor gevorderden? Het vraagt wat behendigheid, maar moeilijk is het niet. Je kind kan helpen waar mogelijk, maar vooral jij zal de vlieger maken. (Zo gaat dat bij kinderspelletjes ..) Echter het allerbelangrijkste – de finishing touch – is voor je kind. Verf, stiften, glitters, pluimpjes, figuurtjes, stickers...: haal alles wat nodig is om dé perfecte vlieger te maken uit de kast.
Test 1-2, 1-2: en dan hop naar het strand. Doe de test bij een lieflijk zeebriesje en niet bij meer dan zeven beaufort...
Meer info: tik in op YouTube 'How to make a home made kite with your kids' en bekijk stap voor stap hoe je de vlieger bouwt.
Het idee: laat je kinderen met behulp van een kaart en opdrachtjes een parcours door de tuin en het huis afleggen op zoek naar de schat...
Verzamelen: een XL-blad papier, stiften, een kist (liefst met sleutel) voor de schat, de schat natuurlijk en een resem spullen waar je opdrachten mee kan verzinnen (ballonnen, touw, knikkers, pen en papier, rietjes, blokken, een bal, een sjaal...).
Uitstippelen maar: maak eerst de schatkaart. Teken een parcours doorheen je huis en tuin (of terras). Markeer verschillende plekken als 'doe-plek' en verstop daar een opdracht. Heb je een sleutel, verstop die dan op de laatste doe-plek. De schatkist zelf begraaf je in de tuin of in de zandbak, of verstop je bijvoorbeeld tussen de kleren of in de koelkast. De moeilijkheid van de opdrachten hangt af van de leeftijd van je kinderen. Knoop bijvoorbeeld met een touwtje een ballon aan de enkel en probeer zo snel mogelijk andermans ballon stuk te trappen. Of probeer in drie minuten tot aan de zolder en terug te lopen. Maar ook 'verzamel vijf verschillende soorten blaadjes' of 'schrijf een versje over deze schattenjacht'...Leuke dingen doen hoeft niet altijd handenvol geld te kosten.
Goudstukken of... in de schatkist kan je natuurlijk koekjes stoppen, maar ook leuk is het om er de ingrediënten voor pannenkoeken of wafels in te stoppen. Samen bakken is altijd 'n succesnummer. Ook leuk: een paar euro's om ze zelf hun lievelingskoekje te laten kopen, of een lekker ijsje wanneer het ijskarretje langskomt.
Het idee: je hoeft geen honderden kilometers van huis te zijn om een vakantiegevoel te hebben en om leuke dingen te doen. Is de kampeervakantie nog iets te ver weg of misschien net voorbij? Tover je tuin of woonkamer voor 'n nachtje om tot Camping La Casa!
Verzamelen: de tent of bij gebrek daaraan lakens en dekens, stoelen, bezemstelen, parasol en andere nuttige dingen om een tent mee te bouwen. Verder spullen om de tent gezellig te maken: zaklampen en een nachtlampje, matrassen en slaapzakken, boeken en strips, knuffels...
Wèg met die tafel: vandaag eten we in of voor de tent. Maak een XL-picknick met rauwe groentjes en dipsausjes in schaaltjes, gril wat pitabrood, snij kaas, ham en salami in blokjes, maak eventueel samen een koude pastasalade... en eindig met een heerlijke, zelfgemaakte smoothie boordevol vers fruit (oké, en natuurlijk ook een lekker koekje).
En voor het slapengaan: 'n kampvuurtje natuurlijk! Dicht bij mekaar in het vuur staren, verhalen vertellen en wie weet zelfs de gitaar of toch tenminste een paar populaire familieliedjes bovenhalen...
Het idee: onze voeten zitten de hele dag opgesloten in onze schoenen, terwijl onze voetzolen ook belangrijke zintuigen zijn. Hup, wèg met die schoenen: voel letterlijk de natuur tijdens een wandeltocht op blote voeten.
Verzamelen: alleszins geen schoenen, behalve dan voor nadien. Neem ook zeker een stuk zeep en een handdoek mee om je voeten na de wandeling te wassen en af te drogen. En we zijn vertrokken: hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water, maar ook koud en warm, vochtig en droog, aangenaam, prikkelend en meer... Tijdens een tocht van twee kilometer prikkel je je zintuigen én voeten op een parcours dat enkel blootsvoets toegankelijk is.
Goed om weten: het rechtstreekse contact met de natuur werkt ontspannend en opwekkend.
Meer info: www.lieteberg.be
Het idee: je kinderen zijn nog te klein om naar een écht dansfeest te gaan, dus waarom thuis geen fuifje organiseren?
Verzamelen: jurken, hakken, juwelen, make-up, parfum, nagellak, pruiken en haaraccessoires, gel, krultang en andere stylingtoestellen, muziek, hapjes en drankjes
Let's get it started: geen feestje zonder uitgebreid badkamerritueel. Haal – letterlijk en figuurlijk – alles uit de kast en maak elkaar feestklaar: lippenstift, nagellak, krullen en speldjes, glitters... Overdrijf maar eens lekker. Duik in de verkleedkoffer of kies voor jurken, rokken of bloesjes die je niet meer draagt en maak er wat moois van. Verduister vervolgens de kamer en ga voor sfeerlicht. Zet her en der kommetjes met lekkers en wat drankjes. En dan: music maestro, ofwel dansen en luid meezingen!
O ja: ook jongens natuurlijk welkom. Zij vallen hoogstwaarschijnlijk meer voor papa's voormalige garderobe of voor een stoer verkleedkostuum, een nepsnor en –baard en een hoed.
Het idee: voor een wandeling halen kinderen al snel hun neus op, maar met een fietstocht scoor je sowieso.
Verzamelen: de fietsen (check de banden nog eens voor vertrek!), fietspomp, sportieve outfit, sportschoenen of stevige sandalen, een EHBO-kitje voor kleine schrammen, splinters of builen, een drankje voor onderweg, regenjasje in geval van buien, maar ook zonnecrème en een pet of zonnehoedje
En we zijn vertrokken: via de website Fietsroute kan je voor verschillende landelijke tochten en aantal kilometers kiezen, van twaalf tot achttien kilometer. Onderweg kom je langs leuke stopplekken, zoals boerderijen met speeltuin en ambachtelijk ijs die de motivatie opnieuw aanscherpen. Ook leuk: tijdens enkele tochten moet je de overzetboot nemen.
Meer info: www.fietsroute.org