Upcycling, wat is dat?
Niets wordt gecreëerd, alles wordt getransformeerd... In een tijd van uitverkoop en overconsumptie is het moeilijk om je weg te vinden naar zero waste. Waarom begin je niet met naaien en probeer je het met upcycling? Een rok kan een handtas worden, een oud tafelkleed kan een spons worden en een koffer kan een nachtkastje worden! Maar wat is het verschil met recycling en waarom is het een deugdzame oplossing?
De definitie van upcycling
Om verantwoord te consumeren en een positieve impact op het milieu te hebben, is er geen gebrek aan innovaties. Upcycling is het gebruik van voorwerpen en materialen die bestemd zijn om te worden weggegooid, om ze opnieuw in de consumptieketen te brengen en ze een tweede leven te geven. Deze recycling actie maakt deel uit van een breder streven naar duurzame ontwikkeling en de circulaire economie. De Engelse uitdrukking wordt opgedragen aan de architect William McDonough en de chemicus Michael Braungart, die er uitvoerig op ingaan in hun boek Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things (2002).
Oorsprong van upcycling
De term dook voor het eerst op in Duitsland in de jaren 1990. Reiner Pilz, ingenieur en werktuigkundige van opleiding, bedacht de term toen hij bezorgd was over de manier waarop in zijn land met afval werd omgegaan. Volgens hem wordt recycling ofwel gebruikt om goederen met weinig toegevoegde waarde te produceren, ofwel wordt afval gewoon vernietigd zonder stil te staan bij de verschillende mogelijkheden van hergebruik. Hoewel de term "upcycling" als eerste werd bedacht, zijn het in de praktijk de ontwikkelingslanden die met de ontwikkeling van het concept worden geassocieerd. Voornamelijk door een gebrek aan grondstoffen is terugwinning in deze landen een echte noodzaak om de bruikbaarheid van alledaagse voorwerpen te maximaliseren en de levenscyclus van producten zo veel mogelijk te verlengen.
Het belang van upcycling
Elk jaar gaan miljoenen tonnen textiel verloren tijdens de productie van stoffen en kledingstukken, nog voordat ze worden verkocht. Naar schatting gaat tot 15% van het textielmateriaal verloren tijdens het snijproces, als snijafval of aan het eind van de rol*. Weefselafval is ook een verlies van natuurlijke en menselijke hulpbronnen die zijn ingezet voor de vervaardiging van stoffen en kledingstukken. Het fenomeen upcycling, dat vooral betrekking heeft op gebieden als textiel, decoratie, design of juwelen, vindt steeds meer aanhangers in België.
Van jurken naar rokken
Jurken, vooral wanneer zij vrij vol van stof zijn, zijn redelijk gemakkelijk om te vormen tot een rok met behulp van een elastiek. Nadat je de onderkant van de jurk op de gewenste hoogte hebt geknipt, kun je hem rimpelen en er een breed elastiek aan vastmaken dat als ceintuur zal dienen: en voilà, je hebt een nieuwe rok!
Eén T-shirt, duizend mogelijkheden
De oude T-shirts kun je aandoen tijdens je volgende schilderklus. Ze kunnen ook gebruikt worden als schort voor het creatieve werk van kinderen. Shirts zijn geweldig voor dit soort activiteiten. Een andere optie is om de mouwen af te knippen en de onderste opening aan elkaar te naaien om een herbruikbare boodschappentas te maken. Het is nog makkelijker en praktischer om korte broekjes, hoofdbanden of scrunchies te maken! Dit zijn snelle projecten waarvoor heel weinig stof nodig is en die zelfs voor beginners toegankelijk zijn. De zigzagsteek op uw machine is meestal voldoende en voeg naar wens een elastiek toe.
Personnaliser je kleding
Door oude knopen, restjes stof en linten te gebruiken, kun je je outfit al een boost geven. Hergebruik het om je hoeden, jassen en zelfs je spijkerbroeken te versieren! Of maak van je flanellen pyjama een mooie sjaal. Dit is ook leuk om te doen de volgende keer dat je een cadeau wilt geven. Een uniek en handgemaakt geschenk is altijd persoonlijker dan een kant-en-klaar stuk. Doe aan ethische en duurzame mode, koop tweedehands en beleef veel plezier aan het creëren van je eigen outfits!
Sources* :
-
https://www.e-marketing.fr/Definitions-Glossaire/Upcycling-243427.htm#
-
https://www.idf-debarras.com/lupcycling-definitions-et-explications/