Kinderen en computerschermen: hoe vermijd je dat ze verslaafd raken?


Gezin
18/05/2021
Zou je de videogames soms wel uit het raam willen gooien? Dit zijn enkele tips waarmee je je kind van zijn scherm vandaan kunt halen en vermijden dat het verslaafd raakt aan de computer.

Vind je dat je kinderen te veel tijd doorbrengen achter het computerscherm? Je hebt gelijk je daar zorgen over te maken, maar sla niet in paniek. Met deze ideetjes kun je vermijden dat je schatjes verslaafd raken aan videospelletjes.

Wat zou je graag zien dat je kinderen buiten spelen, in de bomen klimmen, rennen en met takken spelen zoals jij dat deed toen je klein was. Jammer genoeg zijn de computers in ons leven gekomen en daar moeten we nu rekening mee houden.

Maar dat betekent niet dat je bij de pakken moet blijven zitten! Grijp in voor het te laat is. Het enige wat je nodig hebt om de kinderen van hun schermen vandaan te halen zijn enkele goeie ideeën en duidelijke regels. Dit zijn enkele tips om het tot een goed einde te brengen, voor je eigen bestwil en die van je gezin.

Wees oplettend en beloon goed gedrag

Begint de tijd die je kind achter de computer doorbrengt of achter de spelterminal een invloed te hebben op zijn schoolresultaten of buitenschoolse activiteiten? Is het vaker dan anders in een humeurige bui? Deze signalen kunnen erop wijzen dat je kind verslaafd raakt aan beeldschermen en dat je de regels moet aanstrakken.

Hoofdzaak is dat je de grens legt. Zie de computer of spelterminal eerder als een beloning wanneer je kind zich goed heeft gedragen.

Kinderen en beeldschermen: leg een limiet op

Sta je kind pas toe te spelen zodra het zijn huiswerk af heeft en leg van tevoren een tijdslimiet op waarna het steevast moet ophouden met spelen. Het is beter die tijdslimiet vooraf vast te leggen, zodat je kind precies weet waar het zich moet aan houden. Waarschuw het bovendien wanneer er nog maar enkele minuten overblijven – zo vermijd je het eeuwige 'wacht even, ik moet alles nog opslaan'. Vooral de kleintjes hebben moeite met de noties van tijd en anticipatie. Die kunnen nog niet goed verdragen dat ze midden in hun spel worden onderbroken.

Tot slot geef je aan wanneer je kind de volgende keer mag spelen. Net als volwassenen houden ook kinderen ervan een gebeurtenis vol ongeduld af te wachten!

Kinderen en hun computers in de gaten houden

Plaats de computer zo dat je je kind wanneer het voor het computerscherm zit in het oog kunt houden. Zo kunnen jullie ook makkelijker met elkaar praten, limieten vastleggen en begrijp jij beter wat er in je kind omgaat.

Wanneer de kinderen nog jong zijn is het makkelijk om de regels te bepalen. Maar tieners zullen willen begrijpen waarom je een bepaalde beslissing neemt. Hoe ouder je kind is, des te meer moet je het daarin betrekken: bepaal samen de regels en de limieten die moeten gerespecteerd worden, en zeg er vooral bij waarom. Leg bijvoorbeeld uit dat het noodzakelijk is om geregeld aan sport te doen om in goede gezondheid te blijven en dat te veel tijd achter een computerscherm vermoeidheid kan veroorzaken.

Kies samen met je kind de computerspelletjes

Hoe jonger de kinderen, des te meer invloed heb je op de keuze van de videospelletjes. Vergeet niet dat er een heleboel ludieke en educatieve spelletjes bestaan. Geef daarom de voorkeur aan sportspelletjes en vermijd diegene waar al te veel geweld in voorkomt.

Het is ook een goed idee om op het doosje van het spel te gaan kijken voor welke leeftijden het bestemd is. Het is van het grootste belang dat je kind spelletjes speelt die zijn aangepast aan zijn leeftijd. Let heel goed op games met de vermelding 18+, die vaak erg veel geweld bevatten en bestemd zijn voor volwassenen – en dit ook al lijkt je tiener al vrij volwassen voor zijn leeftijd.

Vergeet vooral niet deze tip: als je geen limieten oplegt aan een kind wanneer het nog jong is, zal het nog moeilijker zijn wanneer het een tiener wordt.

Vraag om hulp

Eendracht maakt macht. Het zal makkelijker zijn je kind te overtuigen als beide ouders en de andere kinderen het erover eens zijn.

Je kunt er zelfs over praten met andere ouders van hun schoolkameraadjes om samen de regels te bepalen over je kinderen en hun computerschermen. Je kunt het thema bijvoorbeeld bespreken tijdens een ouderavond.

Speel samen: met z’n tweeën voor het scherm

Door samen met je kind te spelen, krijg je een idee van de inhoud van het spel… en van wat je kind leuk vindt. Ga er gewoon naast zitten wanneer het zit te spelen.

En als internet en de computer zo’n belangrijke plaats innemen in het leven van je kind dan is het toch de moeite waard er een beetje interesse voor op te brengen om te begrijpen waarover het gaat! Maar daarom hoef nog niet elk spel te accepteren.

Moedig je kind tot andere activiteiten aan

Als je de tijd die je kind achter de computer doorbrengt wilt terugdringen, zal het niet volstaan om je kind te zeggen dat huiswerk en de maaltijden belangrijk zijn: je moet het andere activiteiten voorstellen.

Je kind houdt onvermijdelijk ook van iets anders… of dat nu iets manueels is (daar zullen de jongste wat hulp bij nodig hebben) of gezinsactiviteiten zoals reizen of de bioscoop. Het zal je in het begin misschien wat geforceerd overkomen (het is tenslotte veel makkelijker je bengels rustig te laten gamen terwijl jij rustig de dingen doet die je te doen hebt), maar je zult zien dat je al snel de smaak te pakken zult krijgen!

Net als volwassenen houden ook kinderen ervan bij hun gewoontes te blijven. Maar het zal ze geen kwaad doen de schermen even opzij te leggen om nieuwe activiteiten te verkennen. Moedig ze daartoe aan.

Geef je kind zelfvertrouwen

Een vaak terugkerend argument in het debat over kinderen en computerschermen is dat het winnen in een computergame je kinderen zelfvertrouwen zou geven. Misschien is dat ook zo, maar in doorgedreven mate hebben videospelletjes eerder het omgekeerde effect en zijn ze nefast voor het opbouwen van zelfvertrouwen, vooral als het gamen te koste gaat van de schoolresultaten en het sociale leven van je kinderen.

Je zult dus toch moeten nadenken over een andere manier om je kinderen zelfvertrouwen te geven.

En jij, wat zijn jouw tips om te vermijden dat je kinderen niet te veel tijd voor hun beeldschermen doorbrengen?