Zo vind je de juiste energiezuinige lampen!


Thuis
12/05/2021
Met energiezuinige verlichting kun je best veel geld besparen! Ontdek onze tips om je lampen goed uit te kiezen.

Lampen met laag energieverbruik: ledlampen en spaarlampen

Lampen vind je in vele vormen, stijlen en fittingen en sommige zijn efficiënter dan andere. De gloeilamp, die vroeger algemeen gebruikt werd, is vandaag haast niet meer te vinden. Sinds 2013 mag ze van de Europese Commissie niet meer verkocht worden. Dat is niet meer dan normaal, want ze vergt veel energie en heeft een lage levensduur, terwijl ze maar weinig lichtsterkte oplevert. De halogeenlamp is een gloeilamp met een iets hogere lichtopbrengst, maar deze is hetzelfde lot beschoren, want de EU heeft vanaf september 2018 ook op halogeenlampen een verkoopverbod uitgevaardigd. Gelukkig bestaan er alternatieven!

  1. Spaarlampen: dat zijn de zogenaamde fluorescentlampen met laag energieverbruik die een hogere levensduur hebben dan gloeilampen en minder energie verbruiken. De opstarttijd van sommige spaarlampen kan echter vrij lang zijn (tot 30 seconden). Vermijd dus om ze te installeren in vertrekken waar je niet lang blijft, zoals de wc of de gangen. Ze zijn beter aangepast voor kamers waar je meer tijd doorbrengt, zoals de living of de slaapkamers. Het nadeel van spaarlampen is dat ze kwikdamp bevatten: vandaar dat je ze met handschoenen moet verwijderen wanneer ze kapot gaan en als klein chemisch afval laat verwerken.
  2. Ledlampen: dit zijn de spaarzaamste lampen van allemaal. Ze hebben een lange levensduur, tot wel meer dan 10 jaar! In vergelijking met andere lampen, hebben ledlampen een uiterst laag energieverbruik. In tegenstelling tot spaarlampen worden ledlampen niet heet, waardoor ze dus geen energie aan warmte verspillen. Bovendien hebben ze mettertijd een nog betere lichtsterkte. Ze zijn wel iets duurder dan andere lampen, maar uiteindelijk toch economischer door hun lange levensduur en lage elektriciteitsverbruik.

Welk type lamp je ook kiest, ga eerst na welke fitting je moet kiezen voor je armatuur. Om het stof van je lampen af te nemen, gebruik je best een Swiffer Duster, die daar ideaal voor is.

Het energielabel van spaarlampen

Om te weten of een lamp energiezuinig is, moet je eerst kijken naar het energielabel. De fabrikanten zijn verplicht om deze informatie op de verpakking te vermelden. De klasse van een lamp varieert van A tot G. De spaarzaamste spaarlampen zijn degene die het dichtst bij de letter A komen.

De informatie op het energielabel van een lamp

Wil je meer gegevens over het elektriciteitsverbruik van je lamp, kijk dan op het energielabel waar je de volgende informatie vindt:

  1. De nominale lichtstroom (lumen): dat is de hoeveelheid licht die de lamp afgeeft of de capaciteit van de lamp om licht af te geven. Hoe meer lumen, des te dichter benadert de lamp het natuurlijk licht.
  2. Het vermogen (watt): dit is de eenheid waarin de hoeveelheid energie gemeten wordt. Hoe meer watt de lamp verbruikt, hoe meer elektriciteit ze nodig heeft. En ook al is het vermogen in watt hoog, dan betekent dat nog niet dat de lamp beter verlicht. Om te weten hoe doeltreffend een lamp verlicht, kijk je eerder naar het aantal lumen.
  3. De gemeten levensduur (uur): dit is een schatting van de levensduur van de lamp in aantal uren. Onthoud dat met een gemiddelde van 3 branduren per dag de lamp ongeveer 1000 uur per jaar aanstaat.

De meest doeltreffende spaarlampen zijn dus degene die sterk verlichten (hoog aantal lumen) terwijl ze weinig energie verbruiken (laag aantal watt). De levensduur is ook een belangrijk aspect om rekening mee te houden. Kies dus spaarlampen of ledlampen met een lange levensduur en een hoog lichtrendement (lm/W). En wanneer ze stukgaan, vergeet dan niet dat je lampen recycleren van belang is voor het milieu!

En jij, heb jij tips om energie te besparen?