De wasplaats inrichten op creatieve wijze
Elke ruimte vereist een mooie en efficiënte inrichting. Als onze wasplaats deel uitmaakt van een open keuken bijvoorbeeld, dan zijn schuifdeuren om onze toestellen te verbergen wanneer we ze niet gebruiken, de ideale manier om onze ruimte maximaal te benutten. Goede verlichting maakt de taak eveneens eenvoudiger. Zelfs een leuke zelfgemaakte opbergbox kan van pas komen daar waar we onze was doen.
Als we geen aparte wasplaats in onze woning hebben en we lopen met plannen rond om onze keuken te renoveren of uit te breiden, dan kunnen we overwegen om er een toe te voegen. Een wasplaats zou wel eens een van de nuttigste en meest praktische ruimten in de woning kunnen worden.
Naast een wasmachine en een droogkast, zou er in de ideale wasplaats het liefst ook een wasbak staan voor de handwas van al onze delicate kledingstukken, opbergkasten, een droogrek, wasmanden, een strijkplank en strijkijzer en een werkblad om was op te vouwen. Lees verder over alles wat we moeten weten over...
Hoe een perfecte wasplaats inrichten
Een goed uitgeruste wasplaats biedt ons de ruimte en de mogelijkheden om de was gewoon beter te doen. Al onze producten staan binnen handbereik en we beschikken over meer dan genoeg ruimte om onze kleren extra goed te verzorgen. Maar zelfs de meest geavanceerde wasmachine garandeert geen perfecte was, als we niet weten hoe we onze kleren moeten behandelen. Lees in elk kledingstuk aandachtig het wasvoorschrift en leg de kledingstukken samen die eenzelfde behandeling vereisen.
Vakkundig opbergen
Hoe klein onze wasplaats ook mag zijn, het is gemakkelijk om ze goed op orde te houden met slimme bergruimte. Al wat we nodig hebben voor een washoekje is een werkblad, een bergkast en legplanken.
- Als we niet genoeg kastruimte hebben om een strijkplank weg te bergen, dan kunnen we een muurhaak gebruiken.
- Geen werkblad? We monteren een opklapbaar tafelblad aan de muur en we beschikken onmiddellijk over ruimte om onze was op te vouwen.
- Drie wasmanden zijn ideaal om vuile was te sorteren. We houden donkere kleuren, wit en delicate was en wol uit elkaar.
- Een klerenstang in een kast of een vrijstaand model doet dienst om kleren op te hangen die net gestreken zijn of die nog moeten drogen. Dit neemt veel minder plaats dan een droogrek.
- We gebruiken een rolwagentje met drie legplanken in plaats van een gewone kast; het kan dubbel gebruikt worden als werkblad.
Ons op ons voordeligst tonen
- We sparen geld uit door wasproducten in grote verpakkingen te kopen en ze over te gieten in kleinere flessen of dozen. Met een etiket erop maken we ons het bijvullen makkelijker. We zetten het overschot aan producten uit de weg op de bovenste plank in een hoge kast of op de onderste in een lage.
- We gebruiken plastic bergmanden met handvaten (zodat we ze gemakkelijk kunt meedragen) om al onze producten samen te houden.
- We zetten al een paar wasknijpers vast op de wasknijperzak, zo hebben we er altijd dadelijk enkele bij de hand.
Orde maken zonder gedoe
- Ladeverdelers zijn heel handig voor gezinnen; zij houden opgevouwen kleren uit elkaar.
- We gebruiken een rechthoekige plastic wasmand om kleren van kamer naar kamer te brengen. Hierdoor verminderen we de kans op kreuken en blijven de kleren mooi op een stapel.
- Als we elke drie maanden eens door onze dozen en flessen gaan dan kunnen we alle producten weggooien die niet gebruikt worden.
- Met twee plastic zakken bij de hand voor kleren die herstelling nodig hebben of zaken die we willen wegschenken is het altijd handiger dan dingen opzij te leggen en er later naar op zoek te moeten gaan.
Energie besparen
Een wasplaats is een van de grootste energievreters in huis.
- Als we een droogkast kopen, dan letten we er op dat ze automatisch uitschakelt wanneer de kleren droog zijn.
- Automatische wasmachines gebruiken evenveel stroom voor een volle machine of een klein wasje; we verzamelen daarom de was tot we een volle machine hebben.
- Om energie te besparen, gebruiken we de voorwas-cyclus voor kleren die niet erg vuil zijn; dit kan het warmwaterverbruik tot 20% verminderen. We kunnen kleren buiten drogen in plaats van een droogkast te gebruiken.
- Als we de ene was na de andere machine doen, is de machine nog warm van de vorige droogbeurt.
- De stoffilter maken we het best tussen elke droogbeurt schoon.
- We besparen energie door ons strijkijzer uit te schakelen als we aan ons laatste stuk beginnen. De opgeslagen warmte werkt nog doeltreffend.
- We kunnen ook energie besparen door een lading kleren in één keer te strijken, want het duurt altijd even vooraleer een strijkijzer is opgewarmd.
'Een goed ingerichte wasplaats is een beetje als een goed ingerichte kast: ze stralen beide het comfortabele gevoel uit dat 'alles goed gaat met de wereld'.
Waar lijkt jouw wasplaats op ?