Bloemen op je bord: 3 fleurige recepten
Van salade tot panna cotta met bloemen: wij serveren je de drie lekkerste recepten met eetbare bloemen op een blaadje. Smakelijk!
De mooiste en lekkerste eetbare bloemen:
- Lavendel: smaakt zoet en fruitig, perfect om suiker of melk in gebak op smaak te brengen en gebak mee te decoreren. De zoete en fruitige smaak vult ook lamsgerechten goed aan.
- Daglelie: smaakt friszoet, perfect voor in slaatjes. Gebruik ze rauw, en kies bij voorkeur jonge blaadjes. De oudere exemplaren smaken wat vezeliger.
- Duizendschoon: smaakt kruidig/bloemig, perfect voor in sorbet, ijs en (fruit)salades.
- Kaasjeskruid: smaakt delicaat, zacht-zoet, perfect voor in slaatjes. Gekookt kun je de blaadjes als verdikkingsmiddel gebruiken in soep en stoverij. De blaadjes zijn rijk aan vitamine A, C, calcium, magnesium en ijzer. Je kunt ook koken met de nootachtig smakende zaadjes.
- Klaproos: smaakt zacht, perfect om thee mee te trekken. De nootachtige zaadjes, ‘poppy seeds', zijn erg voedzaam en worden ook vaak verwerkt in brood.
- Oost-Indische kers: smaakt peperig zoals waterkers, perfect als alternatief voor peterselie in je gerechten. Is een van de makkelijkst verkrijgbare eetbare bloemen.
- Vergeet-mij-nietje: smaakt neutraal, perfect als decoratie van je gerecht.
- Zonnebloem: smaakt ietwat bitter, perfect voor in salades. De bloemknoppen smaken als artisjok.
1. Recept: bloemensalade met aardbeien
Dit heb je nodig voor 1 salade:
- Eetbare bloemen naar keuze. Onze saladefavorieten: daglelie, duizendschoon, kaasjeskruid en zonnebloem
- Aardbeien
- Slamengeling
- Peterselie of dille (optioneel)
- 4 eetlepels Dijonmosterd
- 2 eetlepels honing
- 3 eetlepels citroensap
- 230 ml druivenpitolie
- 1 koffielepel zout
Zo maak je het:
- Verwijder de steeltjes van de bloemen, die kunnen bitter smaken.
- Was de bloemen, aardbeien en sla. Leg alles op een bord en garneer eventueel met peterselie en/of dille.
- Meng de mosterd, honing, citroensap, druivenpitolie en zout in een kommetje en serveer de dressing bij de salade.
2. Recept: champagnecocktail met citroen en bloemen
Dit heb je nodig voor 1 cocktail:
- 1 deel limoncello
- 1 citroen
- 3 delen champagne of cava
- Een paar eetbare bloemen naar keuze
Zo maak je het:
- Giet de limoncello in een mooi glas samen met het sap van een halve citroen.
- Schenk de cava in het glas.
- Garneer met eetbare bloemen. Klaproos en vergeet-mij-nietjes zijn ideaal voor deze cocktail!
3. Recept: panna cotta met bitterkoekjes en bloemen
Dit heb je nodig voor 4 personen:
- 6 vellen gelatine
- 500 ml room
- 50 g suiker
- 1 vanillestokje
- Een handvol bitterkoekjes
- Eetbare bloemen naar keuze
Zo maak je het:
- Week de gelatine in koud water. Breng de room en de suiker al roerend aan de kook. Schraap het vanillestokje uit en doe mee in de pot. Laat zo'n 10 minuten trekken en neem van het vuur.
- Knijp de gelatine goed uit en roer in de room.
- Verdeel het mengsel over vier schaaltjes of glazen van ongeveer 150 ml. Laat afkoelen en zet minstens 4 uur afgedekt in de koelkast.
- Strooi gekruimelde bitterkoekjes over de glazen net voor het opdienen, en versier met eetbare bloemen.
Toptip!
Bloemsteeltjes en -blaadjes blijven makkelijk in je servies plakken. Gelukkig maakt Dreft Afwas daar als geen ander komaf mee voor kraakschone potten, pannen en borden in een handomdraai. Extra goed: Dreft Vloeibaar gaat tot twee keer zo lang mee!