Tradities en gewoontes van onmisbare wereldkeukens
Frankrijk en Italië zijn landen met een uitstekende gastronomische reputatie. Tegenwoordig horen ook Marokko en Japan bij de vele exotische vakantiebestemmingen waarvan de heerlijke keukens in de afgelopen 20 jaar ook tot ons zijn doorgedrongen. In al deze landen met een reputatie van beste internationale keuken gelden aparte tradities, niet alleen op het vlak van tafelversiering maar ook in de manier van eten. Zo ga je bijvoorbeeld een rundsaté met pindasaus niet met een vork eten. Dit is een overzicht van tradities die je moet kennen voordat je op reis vertrekt.
Hoe savoureer je de beste wereldkeukens?
Als er één keuken is die in de voorbije 10 jaar helemaal is ingeburgerd, dan is het die van Japan! Het eten van sushi, maki of yakitori is tegenwoordig net zo gewoon geworden als het laten leveren van pizza. In je euforie heb je de neiging je alleen maar te focussen op je eigen bord en glas. Wist je dat het in Japan als erg onbeleefd wordt beschouwd als je het glas van je genodigden niet steeds bijvult zodra het leeg is? Dat is iets waar je moet op letten!
Een ander Aziatisch land, Zuid-Korea, heeft een overheerlijke keuken, absoluut een van de beste ter wereld. Behalve de bekende Koreaanse barbecue, kun je er genieten van een smakelijke rijstschotel die bibimbap heet of een Koreaanse ravioli die mandu wordt genoemd. Een andere specialiteit is gefermenteerde groente: kimchi! Maar voordat je al dit lekkers begint te verorberen, moet je erop letten dat de oudste persoon aan tafel het startsein heeft gegeven!
Noorwegen wordt niet vaak genoemd als een van de beste wereldkeukens, maar eerder als het land waar je op zeer originele, soms extreem originele manieren vis eet… Daarbij denken we vooral aan de rakfisk, met gefermenteerde forel. Het is ook een land waar veel wild wordt gegeten en het is geen uitzondering om er wild in de vorm van charcuterie aan te treffen, zoals de morrpølse. Maar let op als je een broodje met deze worst eet, want de Noren hebben de gewoonte voor elk gerecht mes en vork te gebruiken, zelfs voor een broodje! Met goede manieren heb je hun hart al half gewonnen!
Gebruiken en goede manieren in Afrika
Marokko heeft ongetwijfeld een van de beste internationale keukens! Tajine, couscous, pastilla, rfissa, tanjia en allerlei patisserie maken Marokko tot een gastronomische bakermat. Daarom kun je maar beter weten welke gebruiken er in dit land gelden om zijn keuken naar waarde te schatten en neem je best ook een goed wasproduct mee in geval van vlekken, want de Marokkaanse keuken is ietwat vet en vooral sterk gekruid!
Zo is het hier bijvoorbeeld de gewoonte om zonder bestek te eten. Jawel, gewoon met je handen, en bovendien bedient iedereen aan tafel zich aan dezelfde schaal! Deze wereldkeuken heeft immers nog een sterk samenhorigheidsritueel behouden. Pas wel op dat je aan tafel alleen maar je rechterhand gebruikt, want de linkerhand wordt als onrein beschouwd. Bovendien moet je niet alle geruchten over oude tradities geloven: zo is het niet overal netjes om aan tafel een boer te laten, dat kun je dus maar beter vermijden.
In een ander Noord-Afrikaans land, Egypte, vind je allerlei buitengewoon lekkere gerechten die er ook een van de beste keukens ter wereld van maken: koshary, oum ali of hamam mahshi zullen je smaakpapillen laten tintelen. Maar let erop dat je de tafelgenoten niet beledigt met het op smaak brengen! Het is immers krenkend om zout toe te voegen aan de inhoud van je bord. Dat wordt zelfs gezien als een regelrecht affront aan het adres van de kok.
We citeren nog een aantal andere gewoonten: zoals het feit dat je in Hongarije niet met een glas bier mag klinken, dat je in Turkije de rekening niet met anderen deelt (het is de gastheer die betaalt), dat je in Zuid-Amerika (vooral in Bolivia) geen zaken aan tafel bespreekt en dat je in India je bord niet helemaal leeg eet, tenzij je in de daaropvolgende minuut een nieuwe portie wilt krijgen!
En jij, welke eetgewoonten heb jij op je diverse reizen weten te ontdekken?