Laat het hele gezin smullen van deze heerlijke appeltaart


Thuis
2/07/2019
Appeltaart: het is een rasechte klassieker, maar Zin in meer brengt je het recept voor een heerlijke appeltaart voor het hele gezin.

Maakt: Twee taarten van 23cm
Voorbereiding: 45 minuten tot 1 uur
Oventemperatuur: 200°C, dan 180°C
Baktijd: 30 minuten

Ingrediënten
Voor het kruimeldeeg:

  • 280g patisseriebloem
  • een snuifje zout
  • 200 g koude boter, in blokjes
  • 15 g fijne witte suiker
  • 1 eiwit
  • 20 ml ijswater
  • 5 ml citroensap

Voor de vulling:

  • 120 g fijne witte suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 6 appels
  • 300 g boter
  • 300 g fijne witte suiker
  • 4 eieren
  • 300 g fijngemalen amandelen
  • Schil van 2 citroenen, geraspt
  • 90 g patisseriebloem
  • 120 g rozijntjes, in warm water geweekt tot ze mooi vlezig zijn.

Bereiding

1. Maak eerst het deeg. Zeef de bloem en het zout in een beslagkom. Voeg de boter toe en wrijf samen tot het mengsel op een fijn broodkruim begint te lijken. Voeg de suiker toe en meng opnieuw. Klop nu de eigelen, het water en citroensap samen en voeg toe aan het droge deeg. Kneed tot een stevig deeg, halveer en verpak de twee helften in huishoudfolie en laat gedurende 1 uur in de ijskast koelen. Door het deeg te koelen voor gebruik voorkom je krimpen tijdens het bakken.

Heerlijke appeltaart

2. Rol de twee ballen deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad tot ze ongeveer 3mm dik zijn.

3. Rol het deeg op rond een deegroller (het is niet erg als het breekt, dat is typisch aan kruimeldeeg; druk het deeg gewoon weer aan elkaar) en leg het in de ingevette bakvormen en druk voorzichtig aan langs de bodem en randen.   

Heerlijke appeltaart

4. Prik een paar gaatjes in de bodem, bedek met huishoudfolie en zet weer in de koelkast tot je de bodems nodig hebt.

5. Verwarm de oven voor op 200ºC, verwijder de huishoudfolie van de bodems en bedek met bakpapier en een laagje droge bonen.  Laat ongeveer 10 minuten zo bakken, verwijder dan het papier en de bonen en bak nog eens 5 minuten. Laat de bodems afkoelen en verlaag de oventemperatuur naar  180ºC.

Heerlijke appeltaart

6. Doe de suiker en de vanillestokjes in een pannetje met 1 liter water, breng aan de kook en laat dan 5 minuten sudderen. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij doormidden. Voeg de appels nu toe aan de siroop, doe de deksel op de pan en laat 5 á 10 minuten pocheren. Laat de appels hierna uitlekken en afkoelen.

7. Klop de boter en suiker samen tot luchtig. Voeg één voor één de eieren toe, en klop na elk ei goed door. Hierna kan je de amandelen, citroenschil en bloem toevoegen. 

Heerlijke appeltaart

8. Snij de appels met een scherp mes in partjes, maar snij ze niet volledig door, zo kan je ze straks gemakkelijk waaieren.

9. Strooi ongeveer driekwart van de amandelvulling over de taartbodems. Waaier nu de appels over de vulling en strooi de rozijntjes hier overheen. Lepel nu de rest van de amandelvulling tussen de appelwaaiers en bak gedurende 35 á 40 minuten tot mooi goudbruin en stevig. Serveer op kamertemperatuur met slagroom of vanilleijs.  

Tips voor een perfecte appeltaart:

  • Gebruik altijd koud keukengerei als je deeg maakt; de boter hoort recht uit de koelkast te komen en gebruik je vingertoppen om de bloem er doorheen te werken aangezien dit de koudste delen van je handen zijn.
  • Voor echte appeltaart hoor je geen margarine te gebruiken; de resultaten zijn altijd veel beter met echte boter.
  • Gebruik de aangegeven hoeveelheden als gids; de hoeveelheid vocht die je uiteindelijk gebruikt zal afhangen van hoe je deeg aanvoelt. Teveel vocht en je deeg kan krimpen.
  • Als het deeg rekt bij het maken van de taartbodem dan zal het ook krimpen bij het bakken. Ga dit tegen door het deeg voorzichtig over de taartvorm heen te draperen met je deegroller. Met een beetje bloem op je vingertoppen kan je het deeg voorzichtig in de vorm aandrukken.