Veilig invriezen en ontdooien
Een gezonde diepvries
- staat op -18°C.
- kent twee seizoenen: om de zes maanden wordt de inhoud volledig vernieuwd.
- bevat enkel goed verpakt voedsel in plasticfolie of aluminiumfolie.
- bevat geen voedsel dat al een keer werd ontdooid.
- bevat geen voedsel dat voor het invriezen op het randje van niet-meer-goed balanceerde.
Eerst ontdooien en dan opnieuw invriezen: mag dat?
Dat mag niet! Voedsel bederft traag maar zeker. Bevriezen stopt dit proces, maar bij kamertemperatuur groeien de bacteriën aan. Heb je iets ontdooid, maakt het dan meteen klaar (koken of bakken) om alle bacteriën te doden. Als je het opnieuw invriest en nog eens ontdooit, loop je veel meer kans op een voedselvergiftiging. Let daarbij vooral op met vlees en vis.
Hoe kan ik veilig én lekker ontdooien
- Groenten en fruit moet je niet eerst ontdooien. Je kan ze recht uit de diepvries in de saus of de soep doen.
- Vlees en vis zet je best 's ochtends al in de koelkast. De textuur blijft het beste bewaard als je traag te werk gaat. Geen tijd? Dompel het goed verpakte stuk vlees of vis onder in koud water. Gebruik geen warm water, want dan bevorder je de groei van bacteriën.
- De microgolfoven is de slechtste methode. Het gaat snel, maar je verandert de textuur van je voedsel. Vlees, vis en kip beginnen soms zelfs al een beetje te koken en drogen daardoor snel uit. Gebruik de microgolf enkel voor voedsel dat al bereid is (kant-en-klare maaltijden, soepen, sauzen).
Evelien
Handig hulpmiddel
Giet soep, bouillon of saus in vierkante doosjes van hetzelfde formaat. De doosjes van Tupperware® zijn dankzij hun prima kwaliteit uitstekend om voedsel in te bewaren. Ze zijn bovendien superhandig, omdat je ze ook nog eens makkelijk kan stapelen. Zo win je massa's ruimte in je diepvries!