Hoe geef je een tweede leven aan je kleding?
Wist je dat we maar 20% van onze garderobe 80% van de tijd dragen? Dit betekent dat we de meeste kledingstukken niet gebruiken en dat we slechts een vijfde deel zouden kunnen houden en de rest weg kunnen doen zonder het te missen. De kleding die je vaak draagt heeft een goede reden om in je garderobe te blijven, maar hoe zit het met de anderen? Wat is het nut van kleding die je niet draagt?
De impact van de textielindustrie op het milieu
De textielindustrie is de op twee na meest waterintensieve sector ter wereld, na de tarwe- en rijstteelt. De textielproductie gebruikt 4% van het beschikbare drinkwater* in de wereld. Het doel van de snelle mode is voortdurend nieuwe collecties te creëren, waardoor de vicieuze cirkel van overconsumptie wordt benadrukt. Dit verschijnsel versterkt de opwarming van de aarde en de vervuiling. Miljoenen kledingstukken worden elk jaar weggegooid. Daarom is het belangrijk onze consumptiegewoonten te veranderen door onze oude kleding een tweede leven te geven. Om opnieuw te evalueren wat we bezitten, kunnen we de 3R' s regel toepassen: Reduce, Reuse, Recycle. Hier zijn wat tips voor een duurzamere garderobe.
Ruim je kast op
Nogal tegenstrijdig, want je hebt zoveel kleren dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Waardoor je kleding koopt die misschien al in je kast hangt. Door je garderobe te ordenen, kun je de balans opmaken van wat je bezit en nagaan wat je nog zou dragen en wat weg kan. Begin met alles uit je kasten en dressoirs te halen en leg alles op één plek bij elkaar. Voeg je ondergoed, sokken, pyjama's, panty's, tassen en schoenen toe. Sorteer dan de items in sub-categorieën en stapels. Neem elk kledingstuk, tasje of schoentje in je hand en pas het een voor een.
Om je te helpen beslissen, is hier een lijst met vragen: Heb je dit kledingstuk in de afgelopen 12 maanden gedragen? Past het bij je kledingstijl? Past dit kledingstuk je? Is het comfortabel? Is het een modulair kledingstuk dat je gemakkelijk met andere kledingstukken kunt combineren? Is het in goede staat? Heeft het sentimentele waarde? Kun je het dragen voor het komende seizoen? Heb je meerdere stukken? Is het gemakkelijk te verzorgen?
Sorteer je kleding in 3 stapels
Stapel 1: Om te houden
Hou de kleding die je goed staan, die je graag draagt en waar je je goed in voelt. Bewaar ook kleding die bij je levensstijl past (werk, sociaal leven, vrije tijd, sport).
Stapel 2: Om te verkopen of doneren
Dit zijn de kledingstukken die je nooit aantrekt, die je nooit in het openbaar draagt, of waar je je fysiek ongemakkelijk bij voelt. Met andere woorden, kleding die nog in goede staat is, maar niet meer bij je past. Geef ze een tweede leven door het te verkopen of doneren aan een goed doel, familielid of vriend!
Stapel 3: Om weg te gooien
Gooi kledingstukken weg die niet meer te redden zijn (denk aan kledingstukken met gaten of vlekken). Als je ze kunt recycleren, upcyclen of er een andere bestemming voor kunt vinden, is dat beter, maar bewaar ze alleen als je er echt een tweede bedoeling voor hebt.
Herstel je kleding
In plaats van een nieuw paar sokken te kopen, kun je er ook voor kiezen om een draad door het oog van een naald te steken en de gaten dicht te naaien. Dit geldt ook voor gescheurde bovenstukken. Bijvoorbeeld blouses of overhemden, die gemakkelijk kunnen worden opgelapt met suède of katoen. Voor je gescheurde jeans kun je een extra stukje stof als versteviging in de "zigzag"-steek leggen. Twijfels of meer uitleg nodig? Aarzel dan niet om video tutorials te bekijken!
Verkoop sommige items
Vandaag de dag is het heel gemakkelijk om kleding online te verkopen. Plaats op sociale media of in speciale apps een foto van het item en stel een prijs voor. Zodra de transactie is voltooid, stuur je het verkochte artikel per post op. Als je geen tijd hebt om het zelf te doen, kies dan voor de drop-off service.
Het concept is als volgt: je geeft je kledingstukken af bij een tweedehandswinkel, die ze namens jou doorverkoopt en jou een deel van het opgehaalde geld uitbetaalt. Informeer bij je plaatselijke tweedehandswinkel of zij dit soort dienstverlening aanbieden en hoe jij jouw kleding kunt inbrengen.
Doe donaties!
Wat beschadigde kleding betreft, kun je in je stad kledingbakken vinden die recycleren en weten hoe ze met je oude kleding moeten omgaan. Sommige merken hebben nu zelfs inzamelpunten in hun winkels. Je kunt ook kiezen voor donaties aan verenigingen. Veel verenigingen zamelen kleding in om die aan mensen in nood te geven.Wat beschadigde kleding betreft, kan je in jouw stad kledinginzamelpunten vinden die recycleren en weten hoe ze met je oude kleding moeten omgaan. Er zijn meer dan 44.000 afgiftepunten* in heel Frankrijk. Sommige merken hebben nu zelfs inzamelpunten in hun winkels. Ook kun je ervoor kiezen om aan verenigingen te doneren. Veel verenigingen verzamelen kleding om aan mensen in nood te geven. Wees voorzichtig, deze kleding (huishoudlinnen, schoenen, accessoires) kan erg beschadigd zijn, maar moet droog en schoon zijn, met de bijbehorende paren schoenen en sokken in een gesloten zak. Zo ruim je niet alleen je kledingkast op, je verricht ook een goede daad.
Klaar om de stap te wagen?
Sources* :
-
https://multimedia.ademe.fr/infographies/infographie-mode-qqf/
-
https://www.oxfamfrance.org/agir-oxfam/impact-de-la-mode-consequences-sociales-environnementales/
-
https://www.linfodurable.fr/conso/recyclage-des-vetements-que-deviennent-nos-vieux-chiffons-10881