Hoe verwijder je vieze geurtjes uit je koelkast?
Heb jij een nare geur wanneer je de koelkastdeur opent? Hier zijn enkele tips om je te helpen van deze geur af te komen en weer een frisse koelkast te krijgen.
Je bent een blikje met restjes vergeten, de melk is zuur geworden en de kaas lijkt van kleur verandert. Het gevolg is dat wanneer je de deur van de koelkast opent, je neus wordt overvallen door een bijzonder onaangename geur! Het is niet voor niets dat schimmels deze geuren produceren die ons alert maken. Dus hier zijn wat tips en trucs om de geuren in je koelkast te vinden, elimineren en ze weg te houden.
Enkele tips om geurtjes uit de koelkast te verwijderen
Als je geen voedsel in je koelkast hebt dat waarschijnlijk beschimmeld is (wat vervelende geuren kan veroorzaken), dan zijn hier twee eenvoudige tips:
-
Neem een hele citroen, snij hem doormidden en leg hem in de koelkast. Het zal de geuren absorberen zonder het voedsel aan te tasten.
-
Zet voor een dag een kom melk of koffiedik in je koelkast om de geurtjes te laten verdwijnen.
-
Vergeet niet in de waterbak onderin de koelkast te kijken. Het water wat zich daar verzamelt kan een nare geur veroorzaken.
Als de geuren aanhouden, dan is misschien het voedsel zelf verantwoordelijk.
Welke voedingsmiddelen kunnen een slechte geur afgeven?
Eerst en vooral is het belangrijk te weten welke levensmiddelen kunnen schimmelen. In de koelkast zijn dit vlees zoals spek, gekookt vlees, restjes gevogelte, restjes avondeten. Andere soorten levensmiddelen zijn gekookte granen en pasta’s, zachte kazen, verkruimelde, geraspte en gesneden kazen (van alle soorten), yoghurt en room, jam, zacht fruit en groenten (zoals komkommers, perziken, tomaten, enz.), brood en bakkerijproducten, boter, peulvruchten en noten.
Als dit voedsel van uiterlijk veranderd is (zwart-, wit-, en groene vlekken, verandering van hardheid bij het aanraken enz.), is er maar één optie: weggooien. Dit betekent dat er bacteriën aanwezig zijn die toxines produceren die gevaarlijk zijn voor onze gezondheid.
💡Goed om te weten :
Als je een compost emmer hebt of als je dit afval wil recycleren, stop het in de grond! Gebruik het als meststof en je planten zullen je bedanken!
Wat als de geur aanhoudt ?
Heb je nog steeds last van de geur ook al heb je al het oude voedsel weggegooid en je waterbak gecontroleerd? Ga dan verder met zoeken! Soms kunnen de koelruimten, glasplaten en scharnieren onbewust bacteriën dragen die deze geuren kunnen veroorzaken.
In dit geval zal een goede schoonmaakbeurt met zeep en water het probleem oplossen. Verwijder de bakjes en houders (nadat je de koelkast hebt geleegd). Schrob vervolgens met een spons en een sopje het geheel schoon. Als je klaar bent laat je de koelkast drogen en veeg je het met een schone doek af. Vervolgens kun je alles weer terugzetten (houders en voedsel). Als later op de dag wanneer je de deur opent er geen geur meer is, gefeliciteerd! Je hebt de geuren uit je koelkast verwijderd en als bonus een schone en gezonde koelkast gekregen.
💡Goed om te weten :
Gebruik nooit bleekmiddel om de binnenkant van je koelkast schoon te maken. Het beschadigt de koelkast en zal na verloop van tijd een gele kleur en permanente sporen achterlaten.
Je kunt twee of drie druppels etherische olie aan het sop toevoegen om een lichte geur toe te voegen bij het schoonmaken.
Gewoontes die je kunt aannemen om de koelkast schoon te houden
Nu de koelkast schoon is, is het tijd om dat zo te houden. Tot slot nog een paar tips voor dagelijks gebruik:
-
Begint een stuk fruit te schimmelen? Haal het onmiddellijk bij de anderen weg. Zo spreidt de schimmel zich niet op andere stukken fruit.
-
Houd de koelkast op de juiste temperatuur door de koelkast gesloten te houden.
-
Als de koelkast leeg is, aarzel dan niet om hem even schoon te maken.
-
Verwijder bij het opbergen van de boodschappen onnodige verpakkingen (kartonnen dozen, enz.) om de koelkast goed geventileerd te houden.
Je kent nu alle nuttige tips om nare geurtjes uit jouw koelkast te verwijderen. Deel deze tips vooral met anderen!