Gelukkiger leven in een mediterraans tempo, olé!
Het levensritme van de mensen die rond de Middellandse Zee wonen voedt de dromen van meer dan een noorderling. Men zou er in een rustiger tempo leven… en dus beter leven. Die bewering moet een kern van waarheid hebben, want uit geregeld onderzoek hierover blijkt steeds dat mensen die een mediterraans dieet volgen minder risico lopen op kanker en hartziekten en minder kans hebben de ziekte van Parkinson te krijgen… Maar het levensritme op z’n mediterraans is meer dan brood met olijfolie!
Een levensritme dat familie voorop stelt
Inmiddels heeft men er door de mondialisering misschien stilaan nieuwe gewoonten aangenomen, toch blijven familie en tijd in de familiekring fundamentele waarden in de landen rond de Middellandse Zee. In het zuiden is het doorbrengen van tijd met je gezin en familie van essentieel belang en dus ook goed voor de gezondheid! Dit is niet meer dan logisch: de maaltijd delen met je familie en allemaal samen aan tafel zitten keuvelen betekent dat je trager eet en meer geniet van alle zelfgemaakte gerechten vol verse producten.
…maar ook vrienden!
De bewoners van de Middellandse Zeelanden hebben de reputatie veel te feesten, maar misschien moeten we eerder spreken van een gezond sociaal leven. De cafés, tapasbars en pleinen waar het goed toeven is, zijn tevens plaatsen waar de mensen elkaar graag treffen na het avondeten, bijvoorbeeld: een uitstekende gewoonte die niet heel gangbaar is in België…
Die sfeer van gezelligheid zou een positieve impact kunnen hebben op het gevoel van depressie, dat lager is in Spanje (10,6%) en in Italië (9,9%) dan bijvoorbeeld in België (14,1%)*. En laten we niet vergeten dat de zon een natuurlijk antidepressivum is.
Tijd voor de siësta
Het is geen legende dat in landen als Spanje, Griekenland of Kreta de mensen volgens een ander ritme leven, met geringe activiteiten rond de middag… wanneer ze zich overgeven aan hun fameuze siësta! Als er een typische gewoonte bestaat in het mediterraans levensritme, dan is het wel degelijk het middagslaapje.
Door de dag in twee delen te splitsen eindigt hij later, maar krijgt men ook de kans om uit te rusten. De mensen werken daarom niet minder: ze passen hun levensritme gewoon aan in functie van hun natuurlijke omgeving. Overigens wordt ieder jaar de gemiddelde jaarlijkse werktijd gemeten. In 2015 werkten de Grieken gemiddeld 2010 uur over het hele jaar gespreid, de Spanjaarden 1811 uur, tegenover 1758 uur voor de Belgen. Dus, de siësta, wanneer doen wij eraan?
Een mediterraans ritme voor mij!
Hoe doe je dat, je levensritme aanpassen aan de mediterraanse sfeer? Als je baas wat boos zou reageren als hij je midden op de werkdag siësta zag houden, is het gelukkig wel mogelijk je te laten inspireren door het mediterraans levensritme… Dit zijn de goede gewoonten voor het nieuwe schooljaar, of voor nu meteen!
- Neem de tijd om… te koken met verse seizoensgroenten. Zelfs op kantoor kies je liever eenvoudige en gezonde ingrediënten en zorg je voor lekkere en evenwichtige hapjes, zoals hetGrieks pitabroodje of de gazpacho van watermeloen bijvoorbeeld.
- Neem de tijd om… te kauwen, te proeven, met smaak te eten. Ga de deur uit, lunch niet meer voor het scherm, eet niet meer rechtop en ga erbij zitten.
- Neem de tijd om… te genieten en van de anderen te genieten: je familie, je vrienden. Ga vaker op bezoek bij mensen die je nauw aan het hart liggen en neem eens en voor altijd aan dat ‘hangen’ een volwaardige activiteit is!
* Onderzoek van 25 juli 2011 door het tijdschrift BMC Medicine: de studie heeft gegevens van de WHO (World Health Organization) geanalyseerd over de graad van depressie in 18 landen.
En jij, wil jij ook je leven aanpassen aan een ander ritme?