Hoe houd je je goede voornemens vol?
Wil je een jaar in het teken van gezondheid en welzijn? Begin met goede voornemens te maken.
We nemen allemaal goede voornemens! En traditioneel gebeurt dat vaak na de uitgebreide feestmaaltijden, wanneer we denken dat weer beginnen met joggen ons goed zou doen… Goede voornemens: wie maakt ze, hoe werkt het, en vooral, hoe houd je ze vol?
Goede voornemens maken: het hoort bij het seizoen!
Een tweede golf van goede voornemens vindt plaats aan het begin van het nieuwe jaar: stoppen met roken, beter je tanden poetsen, meer tijd voor jezelf nemen, op dieet gaan of je garderobe opruimen voordat de uitverkoop begint...
Mannen en vrouwen hebben vaak dezelfde thema’s als het gaat om goede voornemens. Toch zijn vrouwen iets vaker geneigd voornemens te maken zoals "echte ontspanningsmomenten inplannen", "beter voor hun lichaam zorgen" en "op dieet gaan". Mannen daarentegen zetten zich iets vaker in voor "sporten", "stoppen met roken" en "alcoholconsumptie beperken".
Hoe houd je je goede voornemens vol? Tips en Advies
- In sommige bedrijven wordt de zogeheten SMART-methode gebruikt (in het Engels betekent SMART "slim") om doelen te bereiken. Dit is een geweldige inspiratiebron om je goede voornemens in januari waar te maken! Het doel dat je jezelf stelt, moet aan vijf criteria voldoen. Het moet specifiek zijn: formuleer je doel duidelijk en precies, zoals "Ik stop met het eten van een hele reep chocolade om 15 uur en beperk mezelf tot 2 blokjes bij de koffie." Het moet meetbaar zijn: bedenk hoe je je vooruitgang kunt meten, bijvoorbeeld "Hoeveel blokjes blijven er aan het einde van de dag over op de reep?" Het doel moet ook acceptabel zijn: het moet haalbaar blijven; minder chocolade eten is bijvoorbeeld niet hetzelfde als trainen voor een vijfkamp—misschien volgend jaar! Daarnaast moet het realistisch zijn: als je een echte chocoholic bent, is het niet realistisch om volledig te stoppen. Een beetje goede chocolade kan prima passen in een gezond voedingspatroon. Tot slot moet het doel tijdsgebonden zijn: stel een tijdspad op, zoals "In januari mag ik nog 8 blokjes per dag, in februari 6, en tegen april zit ik op 2 per dag." Deze aanpak werkt niet alleen voor chocolade, maar ook voor hardlopen, opruimen, het bijhouden van een dagboek of meer groenten eten.
- Als je goede voornemens hetzelfde zijn als vorig jaar, vraag jezelf dan af waarom ze toen niet gelukt zijn. Wat kun je dit jaar anders doen om ze echt te realiseren?
- Laat je niet leiden door wat anderen van je verwachten. Goede voornemens werken alleen als jijzelf erin gelooft. Kies doelen die passen bij wat je écht wilt bereiken.
- Hoe houd je je goede voornemens vol? Stel haalbare doelen: Probeer niet alles tegelijk te veranderen. Verdeel je doelen in kleinere, beter beheersbare subdoelen. Zo boek je stap voor stap vooruitgang.
- Maak een actieplan: Schrijf op wat je precies wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Bijvoorbeeld, als je meer groenten wilt eten: noteer hoeveel porties je per dag wilt eten en welke nieuwe recepten je gaat uitproberen.
- Houd een dagboek bij: Noteer je dagelijkse vooruitgang, zoals het aantal kilometers dat je hebt gerend, nieuwe gezonde eetgewoontes of de resultaten van je inspanningen. Het zien van je vorderingen motiveert om door te gaan.
- Beloon jezelf! Het behalen van je doelen is een beloning op zich, maar af en toe een extra beloning werkt ook motiverend. Trakteer jezelf op een klein stukje chocolade tijdens een dieet of een cadeautje als beloning voor je doorzettingsvermogen. Plan deze beloningen in je actieplan, zodat je iets hebt om naar uit te kijken tijdens het proces.
En jij, welke goede voornemens ga jij dit jaar maken?