Inspirerende recepten om gezonde soep zelf te bereiden
Onze eigen maaltijden én dranken zelf bereiden is altijd een echt plezier. Probeer deze gezonde soeprecepten voor een maaltijd waar het hele gezin van opkikkert. Het is al een leuk idee om op de markt de groenten te gaan uitpikken en met lokaal gekweekte producten sparen we waarschijnlijk ook nog geld uit. Doe er enkele sneden volkorenbrood bij en in een mum van tijd schotelen we een volledige warme maaltijd voor. Laat ons niet vergeten dat gezonde voeding belangrijk is voor de goede ontwikkeling van onze gezondheid, zelfs van ons haar!.
Ingrediënten voor een huisgemaakte soep (6 smulpapen)
Een eenvoudige groentesoep (4-6 personen)
- 2 stengels prei, fijngesneden
- aardappelen, in blokjes
- wortelen, in blokjes
- 1 raap, in blokjes
Naar smaak:
- 1 pastinaak, een stuk knolselder
- enkele stengels selder
- aardperen (ook topinamboers genoemd)
- Olijfolie
- Zout & peper
Recept voor pompoensoep (4-6 personen)
(4-6 personen)- 2 kg verse pompoen, in blokjes
- 2 middelgrote gele uien, fijngehakt
- ½ koffielepel piment (ook bekend als allspice)
- 1 koffielepel boter
Toscaans 5-bonenrecept(4-6 personen)
- 60g gedroogde borlottibonen
- 60g gedroogde rode linzen
- 60g gedroogde groene linzen
- 60g gedroogde spliterwten
- 60 g gedroogde kleine witte bonen (cannellini of toscanelli)
- 60g parelgerst
- 3 eetlepels olijfolie van eerste koude persing
- 1 middelgrote ui in blokjes,
- 1 middelgrote wortel, in blokjes
- een stengel selder, fijngesneden
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Verse (of gedroogde) tijm, laurierbladen, salie
- 2 L water
- Zout naar smaak
- Gemalen peper, naar smaak
Bereiding
Een eenvoudige groentesoep
Deze groentesoep is ideaal om met een eenvoudig recept de kou snel te verdrijven. Verwarm de olijfolie in een grote pot. Laat de prei zo'n 10 minuten op een middelgroot vuur fruiten tot hij goudgeel is. Voeg alle groenten toe. We kunnen een laurierblad en wat tijm toevoegen als we willen. Bedek met water, voeg zout en peper toe, breng aan de kook en laat 30-45 minuten sudderen. Gebruik een staafmixer om de soep tot een romig geheel te maken.
Recept voor pompoensoep
Een klassieker voor de herfst, perfect bij een boek aan het haardvuur of om te relaxen! Verwarm de boter in een grote pot. Laat de uien zo'n 5 minuten op een middelgroot vuur fruiten tot ze goudgeel zijn. Voeg de pompoen toe. Voeg water toe tot de halve hoogte van de pompoen, plaats een deksel op de pot en kook 20 minuten. Stamp het piment fijn in een vijzel en voeg toe en mix met de staafmixer of de foodprocessor. Bij gebrek aan een vijzel kan je het piment ook heel toevoegen en fijn malen met een staafmixer of in de foodprocessor. Voeg naar smaak een ½ kofffielepel room per persoon toe.
Toscaans 5-bonenrecept
Vrienden over de vloer om te eten? Geen tijd om te koken? Met dit eenvoudige huisgemaakte gerecht hebben we een complete maaltijd en we kunnen deze soep al enkele dagen op voorhand maken voor nog beter resultaat!
Week de linzen, bonen en gerst een nacht in koud water. Spoel de bonen, linzen en gerst grondig onder koud water.
Stoof de groenten en kruiden 5 minuten in olijfolie. Voeg de bonen, linzen en gerst toe. Voeg water toe, breng aan de kook en verlaag het vuur om de soep zo'n 45 minuten te laten sudderen. Verwijder de stengels, de kruiden en de laurierbladen. Dien op met olijfolie en peper.
We vergeten ook niet goed op te letten om geen vlekken te maken op onze kleding! Gelukkig kunnen we met een betrouwbaar wasmiddel steeds rekenen op een propere was!