Waarom heb je last van bloedverlies tijdens zwangerschap?


Welzijn
2/07/2019
Veel vrouwen hebben tijdens hun zwangerschap meer afscheiding en bloedverlies dan normaal. We leggen uit wat de oorzaken en gevolgen zijn.

Afscheiding of schimmelinfectie?

De hoeveelheid en dikte van je vaginale afscheiding kan sterk variëren tijdens je zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door de schommelende zuurtegraad in jouw vagina als gevolg van veranderingen in jouw hormoonspiegels. Het is dan ook niet raar als je meer afscheiding dan normaal hebt. Dit komt doordat er meer bloed door je vagina stroomt. De afscheiding hoort wel vloeibaar, doorzichtig of wit te blijven. Zolang het niet ruikt, jeukt of van kleur verandert hoef je je geen zorgen te maken. Als jouw afscheiding korrelig wordt is dit meestal een teken dat je een vaginale schimmel hebt. Dit is niet schadelijk voor je baby. Alleen als je tijdens de bevalling last van een schimmel hebt, kan jouw kindje mondschimmel (=spruw) krijgen. Dit kan er voor zorgen dat je kindje niet goed kan slikken en ondervoed raakt. Een goede hygiëne is dus extra belangrijk tijdens je zwangerschap. Was je vagina met lauwwarm water, liefst zonder zeep, en droog goed af. Draag katoenen ondergoed en vermijd strakke kleding.

Bloedverlies begin zwangerschap

Oorzaken van een bloeding in het 1e semester van je zwangerschap kunnen zijn: een poliep (slijmvliesweefsel), een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een ontsteking, gezwellen op je baarmoederhals of een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Een bloeding hoeft niet per se te betekenen dat je een miskraam hebt. Maar het is een signaal dat je niet mag negeren. Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog en vraag of je direct langs mag komen. Via vaginaal onderzoek of een echo kan dan vastgesteld worden of alles goed is of dat je toch een miskraam hebt gehad.

Innestelingsbloeding

Als na onderzoek geen oorzaak van de bloeding gevonden is, maar je baby het goed maakt, dan noemt men de bloeding een innestelingsbloeding. De bloeding is dan veroorzaakt door de hechting van het bevruchte eitje aan de baarmoederwand. Dit kan 6 tot 10 dagen na de bevruchting voorkomen. Je hebt dan 1 of 2 dagen last van wat licht bloedverlies. Sommige vrouwen zullen denken dat ze ongesteld zijn, omdat ze nog niet weten dat ze zwanger zijn.

Bloedverlies en vroeggeboorte

Tijdens het 2e semester van de zwangerschap kan bloedverlies een mogelijke vroeggeboorte aankondigen. Als je ook nog eens last van menstruatie-achtige krampen of harde buiken hebt, ga dan je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Het kan zijn dat:

  • je een zwakke baarmoederhals hebt. In het ziekenhuis wordt dan een ring (cerclage) of een bandje om de buitenkant van de baarmoedermond geplaatst. Het doel van deze operatie is om je baarmoedermond te vernauwen of te ondersteunen. Een voorzorgsmaatregel om de kans op een vroegtijdige bevalling te verkleinen. De cerclage wordt via je vagina aangebracht. Het bandje wordt bij ongeveer 36 weken weer verwijderd.
  • je last van een ‘placenta previa' hebt. Dit betekent dat je een laag liggende moederkoek hebt. De placenta sluit de uitgang van jouw baarmoedermond dan helemaal of gedeeltelijk af. Hierdoor kun je een beetje bloed of heel veel bloed verliezen. Bij zware bloedingen moet je direct naar het ziekenhuis, omdat je kindje te vroeg geboren kan worden en jij zelf in ‘shock' kunt raken: je hebt dan te weinig bloed in je lichaam om jouw hart, organen en baby van bloed en zuurstof te voorzien. Dit is een levensbedreigende situatie voor jou én je kindje.
  • er een scheur in je baarmoeder zit. Dit kan door een eerdere keizersnee veroorzaakt zijn. Een scheur in of bij het litteken heeft de bloeding dan veroorzaakt. Dit is erg gevaarlijk en zeer pijnlijk.

Slijmprop = goed nieuws

Tijdens jouw zwangerschap vormt zich een slijmprop in je baarmoedermond. Deze slijmprop voorkomt infecties van jouw baarmoeder én jouw ongeboren baby. Het is dus heel normaal als je 1 of 2 weken voordat je gaat bevallen deze dikke draadachtige roze, bruine of rode slijmprop verliest. Dit is een signaal dat je lichaam zich op de bevalling voorbereid. De prop kan er in één keer uitkomen, maar ook in kleine beetjes.