Het bewustzijn rond borstkanker vergroten
De kenmerkende symptomen en tekenen van borstkanker kunnen van vrouw tot vrouw verschillen.
Borstkanker: waar moet je op letten?
De term “borstkanker” boezemt ons allemaal angst in, vooral omdat we weten dat deze kanker veel voorkomt vanaf een leeftijd van 50 jaar.
Maar er is ook goed nieuws. Als de kanker vroegtijdig wordt opgespoord, bestaat er een overlevingskans van 90%. Hoe sneller de diagnose wordt gesteld, hoe beter deze kan worden behandeld, hoe groter de kans op genezing.
Hier is waar je moet op letten.
Bewustwording rond borstkanker
Het is eenvoudig je eigen borsten te controleren terwijl je onder de douche staat of in bad zit. Ga met je ingezeepte hand over beide borsten tot onder je oksels. Om een verschil op de merken, moet je natuurlijk wel weten hoe je borsten normaal gezien aanvoelen.
Hoe herken je borstkanker? Dit zijn mogelijke symptomen:
● Een knobbeltje of ongewone zwelling in de borst.
● Een wijziging in de grootte, de vorm of het aanvoelen van de borsten.
● Plooien of verdikkingen in de huid van de borst.
● Ongewone veranderingen aan de tepel: ingetrokken tepel of onverklaarbare verandering in de vorm.
● Bloed uit de tepel.
● De tepel of de huid er rond vertoont een plekje dat op eczeem lijkt.
● Een knobbeltje of ongewone zwelling ter hoogte van of onder de oksel.
Wat als je een verandering vaststelt?
Ook al merk je één van bovengenoemde veranderingen, betekent dat niet noodzakelijk dat je borstkanker hebt. Negen van de tien knobbeltjes in de borst zijn geen kanker en een ingetrokken tepel, bloederige afscheiding of huiduitslag aan de tepels kunnen ook op een ander medisch probleem wijzen. Zodra je één van de bovenstaande symptomen herkent of een verandering opmerkt, is het wel belangrijk niet te wachten en contact op te nemen met je huisarts.
En wat met de menopauze en hormoonvervangingstherapieën (HRT)?
De symptomen van borstkanker waarvoor we moeten uitkijken zijn dezelfde op elke leeftijd, zowel bij postmenopauzale vrouwen als bij vrouwen die nog niet in de menopauze zitten. Wel belangrijk is het te weten dat het risico op borstkanker toeneemt bij HRT. Studies hebben aangetoond dat het nemen van hormoonvervangingstherapie het risico op borstkanker verhoogt, tot wel vijf jaar na de behandeling. Bovendien is bij het nemen van combinatiemiddelen (oestrogeen en testosteron) het risico groter dan bij het nemen van oestrogeen alleen.
Daarom is het dus belangrijk, voordat je een beslissing neemt, dit met je arts te bespreken. Samen kunnen jullie de ernst van de menopauzale symptomen bespreken en de verschillende factoren die al dan niet het risico op borstkanker verhogen, bepalen.
Het belang van vroegtijdige opsporing
In het Verenigd Koninkrijk worden dankzij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker van de Nationale Gezondheidsdienst (National Health Service) alle vrouwen tussen 50 en 70 jaar elke drie jaar uitgenodigd om een mammografie te laten maken.
In Engeland werd dit screeningsprogramma ondertussen uitgebreid tot vrouwen van 47 tot 73 jaar.
Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Borstkanker geeft vrouwen van 50 tot en met 69 jaar de kans om elke twee jaar een kwaliteitsvolle screeningsmammografie te laten nemen. Het onderzoek is volledig gratis als je bij een Belgisch ziekenfonds bent aangesloten. Je betaalt dus ook geen remgeld.