Symptomen van PMS
Groep A
- Depressief, hopeloos gevoel
- Onrust, spanning
- Plotselinge stemmingswisselingen
- Woedeaanvallen, prikkelbaarheid
Groep B
- Minder interesse in gebruikelijke activiteiten
- Concentratieproblemen
- Vermoeidheid, weinig energie
- Veranderde eetlust, overeten, eetaanvallen
- Slaapproblemen
- Gevoel dat alles overweldigend is
- Fysieke symptomen, zoals gezwollen of gevoelige borsten, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn en vocht vasthouden
Voor een positieve diagnose van PMS moeten deze klachten een negatieve invloed hebben op je werk, school of persoonlijke relaties. Je kunt hierbij niet op je geheugen vertrouwen: je moet gedurende twee of drie maanden dagelijks bijhouden wat je klachten zijn.
De symptomen mogen ook geen verergering zijn van een psychiatrische aandoening, zoals depressiviteit of een angststoornis. Bij slechts 50% van de vrouwen die met PMS-klachten naar hun huisarts gaan, wordt ook echt de diagnose PMS gesteld.
Als je vermoedt dat je last hebt van PMS, moet je de symptomen kunnen koppelen aan je menstruele cyclus. Het is ook van belang dat je de stresssituaties in je professionele en persoonlijke leven evalueert, omdat stress significante invloed kan hebben op hoe premenstruele symptomen zich uiten.
Ernstige PMS-klachten
Sommige vrouwen hebben ernstige PMS-klachten. Symptomen van psychiatrische problemen, zoals depressie of paniekaanvallen, zijn vaak het extreemst in de premenstruele fase. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfmoordpogingen, opname in een psychiatrische instelling en gewelddadige criminele activiteiten bij vrouwen het vaakst in de premenstruele fase voorkomen. Als je het gevoel hebt dat je jezelf of iemand anders iets zult aandoen, moet je direct medische hulp zoeken. Dit komt gelukkig maar zelden voor.